Olympiáda mládeže mi nastartovala kariéru, vzpomíná zlatý Portyk

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jako jediný Čech se může pyšnit zlatou medailí ze zimních olympijských her mládeže. Před čtyřmi lety startoval tehdy mladičký patnáctiletý talent severské kombinace Tomáš Portyk na vůbec prvním ročníku Youth Olympic Games (YOG) a hned vyhrál. „Nastartovalo to mojí kariéru, budu si to pamatovat do konce života,“ říká nynější tahoun seniorské reprezentace. Právě jeho se budou snažit napodobit všichni členové české výpravy v Lillehammeru na olympiádě mládeže, která startuje v pátek.

Jak na vítězství na olympijských hrách mládeže vzpomínáš?

Je to pro mě jedna z největších vzpomínek, jelikož jsem tak nastartoval svoji kariéru k lepšímu. A na tento moment se nedá jen tak zapomenout.

Pamatuješ si ještě přesně, jak ten závod probíhal?

Určitě! Takový závod si budu pamatovat do konce života, protože se mi tam úplně nepovedl skok a musel jsem to manko dohnat v běhu. To bylo něco neskutečného. Dá se říct, že to pro mě byla první velká zkouška a první velký závod. Pamatuji si, jak jsem byl nervózní a jak všechno probíhalo.

Je to pro tebe o to významnější triumf, že se jednalo o vůbec první zimní olympiádu mládeže v historii? Ten premiérový titul už ti nikdo nevezme…

Přesně tak, je to úžasný a myslím si, že to nikdo nečekal. Ale sešlo se všechno, co mělo, a dobře to dopadlo. Že to byla první zimní olympiáda mládeže v historii, tak to je takový bonus.

Pomohlo ti vítězství na takto prestižní akci v další kariéře?

Určitě. Mojí kariéru to nastartovalo, popohnalo mě to dopředu. Věděl jsem, že když budu makat, tak se dá dostat až do té největší konkurence jako je Světový pohár.

Kromě závodění mají na YOG všichni sportovci na programu i velkou řadu besed a přednášek. Co ti přinesly?

Je to akce se vším všudy. Je tam toho tolik, že jsme to nestihli ani všechno projít. Ale určitě jsem si odtamtud odvezl spoustu informací a zkušeností do dalších závodů.

Byla pro tebe olympiáda mládeže přestupem od mládežnických soutěží do toho pravého dospělého sportu? Jak těžké je přejít z mládežnické kategorie do té dospělé?

Je to velký a ohromně těžký skok, protože seniorská kategorie je ještě úplně někde jinde. Ale když člověk doopravdy chce, tak to dokáže. Pro mě to nebylo lehký, protože jsem začínal jezdit Světový pohár a nebylo to vůbec dobrý, nedařilo se mi. Ale postupem času člověk přijde na to, že s věkem rostou zkušenosti a dostane se do toho.

Máš za sebou start i na „velké“ olympiádě, v roce 2014 si startoval v Soči. Dají se tyto dvě akce porovnat?

To si úplně nemyslím, protože olympiáda v Soči byla doopravdy nezapomenutelná akce, něco nepopsatelného. Ale určitě je dobře se zúčastnit YOGu, protože pak člověk vidí, jak to ve světě opravdu funguje.

Co bys poradil členům současné české výpravy, která do Lillehammeru?

Určitě bych jim doporučil, ať si tam dovezou dobrou náladu, protože s ní jde všechno líp. A hlavně, ať si tam pořádně užijí. Taková akce není každý rok, pro mladé sportovce je to zážitek na celý život. Všem jim držím palce!

líbil se ti článek?