FOTOGALERIE: Přípravy finišují, sportovci i Lillehammer se těší na zahájení YOG

YOG 2016
YOG 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Lillehammer se změnil v jednu velkou olympijskou vesnici. Pět kruhů a logo II. Olympijských her mládeže YOG 2016 jsou všudypřítomné. Nejen v té skutečné olympijské vesnici, v níž se už usadila většina z 1100 přihlášených účastníků ze 70 zemí. Olympiáda je nepřehlédnutelná v celém městě, olympijskou výzdobu má dokonce i výloha obchodu místní Armády spásy.

V ulicích se finišuje s olympijskou výzdobou, dokončují se také dočasné stavby, které budou hostit doprovodný program. A překvapivě nejde o zvuky stavebních strojů, ale spíše o údery kladívek a vrčení brusek. Hlavním stavebním materiálem je totiž led a sníh, které se mění v různé objekty - od informačních cedulí přes sochy až po diskotéku v iglú s ledovým barem.

Čeští sportovci zabrali v olympijské vesnici první patro budovy S4. Návštěvník to pozná na první pohled, protože z oken visí české vlajky. Čtyři nové budovy, v nichž bydlí všechny výpravy, budou po YOG 2016 sloužit jako studentské koleje. Účastníky tak sice nečeká velký luxus, ale spíše ukázka norské praktičnosti – vše je čisté, útulné a hlavně funkční. V pokojích tak kromě čtyř lůžek najdete vše od kuchyňky a lednice až po vlastní sociální zařízení. A samozřejmě wifi síť.

Nejpopulárnějším místem pro sportovce je ovšem centrum v hale Haakon Hall, kde se hrálo finále hokejového turnaje na OH 1994. Dnes je tu místo ledu obří jídelna, a hlavně zábavní centrum, kde se dá celý den sportovat i dozvědět se od odborníků a bývalých olympioniků vše o sportu, zdraví, zlepšování fyzických i mentálních schopností.

Na další snímky se můžete podívat v naší FOTOGALERII.

líbil se ti článek?