Adam Matouš se na OH mládeže probil do semifinále sprintu a patří mu 11. místo!

YOG 2016
YOG 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

I při svém druhém startu na olympijských hrách mládeže o sobě dali čeští běžci na lyžích vědět. Po osmém místě Báry Havlíčkové v úvodním crossu se dnes do semifinále klasického sprintu probojoval Adam Matouš, který v celkovém pořadí obsadil krásné 11. místo. Bára Havlíčková dokázala postoupit z kvalifikace a po vyřazení ve čtvrtfinále jí patří 17. příčka.

Adam Matouš zahájil sprinterskou soutěž skvělým výkonem v kvalifikaci, ve které mu patřilo deváté místo v 48členném startovním poli. Bez problémů se tak kvalifikoval do rozjížděk, kde hned ve čtvrtfinále narazil na nejrychlejšího muže kvalifikace a pozdějšího vítěze závodu Thomase Larsena z Norska. Český reprezentant se ho dokázal udržet a ztratil na něj pouhých 11 setin sekundy, přesto vybojoval postup do semifinále velmi těsně – rozhodoval o něm fotofiniš, s Američanem Wondersem zaznamenali shodný čas.

Semifináloví soupeři už byli nad síly jilemnického závodníka, který se tak sice do finále nepodíval, ale jeho 11. místo je velkým úspěchem. „Myslím, že je to pro něj fantastický!“ hodnotil umístění těsně za první desítkou Jan Baranyk, trenér českých dorosteneckých nadějí. „Adam jezdil takticky dobře, zkusil to, nebál se toho, měl myslím i perfektní lyže, stoupalo mu to. Co jsem s ním mluvil po závodě, tak říkal, že se cítil dobře, ale s některými závodníky se zatím ještě lyžovat nedá.“

Sprinterského závodu klasickou technikou se účastnila i druhá členka české běžecké výpravy. Bára Havlíčková dokázala postoupit do rozjížděk, když v kvalifikaci obsadila 17. místo, které jí patřilo i v celkovém pořadí po vyřazení ve čtvrtfinále. „Tohle není úplně její disciplína, cítí se spíš na distanci,“ poznamenal Baranyk, který má zatím radost z působení obou českých závodníků na olympiádě. „Bára se předvedla v crossu, dnes se dařilo Adamovi, takže jsme určitě spokojení!“

Posledním individuálním závodem bude pro běžce na lyžích čtvrteční volná pětka a desítka. O víkendu pak nastoupí ještě do týmové soutěže v podobě smíšené štafety.

Kompletní výsledky z II. Zimních olympijských her mládeže najdete zde.

Zdroj: czech-ski.com.

líbil se ti článek?