Česká výprava veze z YOG 2016 v Lillehammeru pět medailí

YOG 2016
YOG 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Česká výprava získala poslední den II. Zimních olympijských her mládeže YOG 2016 další stříbrnou medaili za druhé místo dívčího hokejového týmu. Celkem tak z Lillehammeru veze tři stříbra a dva bronzy. Hry skočily slavnostním ceremoniálem v neděli večer.

„Považuji naši účast za velmi úspěšnou. Vybojovali jsme nejen medaile, ale i několik velmi dobrých umístění v největší světové konkurenci mezi vrstevníky,“ uvedl šéf české výpravy Martin Doktor.

Nejúspěšnějšími českými sportovci se stal krasobruslařský pár Anna Dušková a Martin Bidař. Ti získali stříbro nejen v soutěži sportovních dvojic, ale následně i v netradiční soutěži mezinárodních týmů. Bronz vybojovali skikrosařka Klára Kašparová a sdruženář Ondřej Pažout.

Zvláštní kapitolou je vystoupení týmu hokejistek do šestnácti let, který podlehl až ve finále favoritkám ze Švédska. Pro český ženský hokej to znamená velmi úspěšnou premiéru pod pěti kruhy.

„Je to důležitý výsledek pro celý český ženský hokej. Známka toho, že se posouváme do absolutní světové špičky. Švédsko je o krok dál než my, ale o to větší je to pro holky motivace do další práce. Viděly na vlastní oči, jak hrají ty nejlepší v jejich věkové kategorii. A pro ženský hokej to snad byla dobrá propagace, prý se o nás doma hodně mluvilo,“ hodnotil turnaj generální manažer týmu David Moravec, sám olympijský vítěz z Nagana. Ženskou reprezentaci čeká boj v elitní skupině a pak kvalifikace na olympijské hry. „Musíme jít krok za krokem. Tohle je jeden z nich,“ dodal.

K dobrým výsledkům vedení výpravy počítá například čtvrté místo rychlobruslařky Natálie Kerchbaummayr, která na trati 1500 metrů chybělo k bronzu pouhých pět setin vteřiny.

„Nesmíme zapomenout třeba na 7. místo Barbory Havlíčkové v běhu na lyžích nebo výkony sjezdaře Jana Zabystřana, který byl šestý v kombinaci a osmý v obřím slalomu,“ dodal Martin Doktor.

Fotogalerii z YOG 2016 s můžete prohlédnout zde.

První Zimní Olympijské hry proběhly v roku 2012 v Innsbrucku a Česko z nich přivezlo dvě medaile. Příští Olympijské hry mládeže YOG se uskuteční v létě 2018 v Buenos Aires a v zimě 2020 v Lausanne.

líbil se ti článek?