Poprvé pod pěti kruhy. Mladé hokejistky jedou do Norska se zlatým cílem

YOG 2016
YOG 2016
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Nagano 1998. Čeští hokejisté šokují svět zlatými medailemi, zatímco v jejich stínu slaví Spojené státy triumf v prvním olympijském turnaji žen. Od té doby olympijská účast seniorskému týmu ze srdce Evropy stále uniká, teď se jí ale Česko dočkalo alespoň v menším měřítku. Hokejistky do 16 let totiž tvoří nejpočetnější část výpravy, která ve středu odlétá na zimní Olympijské hry mládeže do norského Lillehammeru.

Český svaz ledního hokeje si mohl zvolit, zda do Norska pošle chlapecký, či dívčí tým. Po Spojených státech a Kanadě vybíral jako třetí v pořadí a ukázal na druhou variantu. Za vším stojí vzestup českého ženského hokeje v posledních letech i úspěšná práce nejmladšího reprezentačního výběru do 15 let, který od svého vzniku v roce 2009 odehrál 123 zápasů a výhru slavil v neuvěřitelných 107 případech.

„Jsme rádi, že se svaz takhle rozhodl. Myslím, že je to odraz dlouhodobé práce, kterou odvádíme. Díky výsledkům za poslední roky si náš ženský hokej udělal jméno v České republice i v Evropě. Ať to jsou patnáctka, osmnáctka i seniorský tým, už se na nás pohlíží jinak než před pěti šesti lety. Pro realizační tým i hráčky je to odměna a vrchol,“ říká trenér Rudolf Valla, který reprezentaci na olympijských hrách povede.

Každá země kromě pořadatelské mohla vyslat jen jeden tým. Zámořské státy a Finsko s Ruskem se zúčastní chlapeckého turnaje, sportovně se tak sluší přiznat, že na české hokejistky přece jen zbyla o něco slabší konkurence – Švédsko, Slovensko, Švýcarsko a domácí Norsko. „Holky mají větší šanci získat medaili, než kdyby tam jeli kluci. To je pravda. Ale historie se nebude ptát, kteří soupeři v turnaji byli a kteří ne, bude si pamatovat, kdo vyhrál medaile. Je zbytečné se v tom hrabat,“ ví český kouč.

Do Lillehammeru se vydají hráčky ročníků 2000 a 2001, které pod hlavičkou reprezentace do 15 let v loňské sezóně ovládly neoficiální mistrovství Evropy v Ženevě. Před olympiádou se skvělá parta dala znovu dohromady. „Máme hodně silný tým. Vzhledem k tomu, co jsme loni a letos sehráli za výsledky, se nám obě sezóny zatím maximálně povedly.“ Tak například: V prosinci český tým exceloval na turnaji visegrádské čtyřky, kde smetl výběry Slovenska, Maďarska i Polska do 18 let. Celkové skóre? 24:2!

Trenéři si oznámení konečné nominace nechali na Štědrý den. Sedmnáct hokejistek dostalo pod stromeček dárek, na který do konce života nezapomene. Pozvánku na sportovní akci s maximálním společenským rozměrem. Pokud všechno půjde dobře, v devíti dnech odehrají šest utkání, ale mezi nimi nebudou jen odpočívat. Podpoří i další sportovce z české výpravy, seznámí se s těmi cizími, a po boku všech absolvují doprovodný program. „Olympiáda je o setkávání mladých lidí. Není to o tom, že si odehrajeme zápasy, odtrénujeme a pak se budeme válet. Užijeme si to! Holky už se nikdy v životě na takovou akci dostat nemusí,“ tuší Rudolf Valla.

Každá z nich má ale sen, aby si jednou zahrála i na „velké“ olympiádě. Nejbližší zimní Hry v Pchjongčchangu se blíží, seniorský tým čeká kvalifikace už za rok. Jeden zápas může rozhodnout o tom, kam se celý sport v zemi bude ubírat další čtyři roky. „Nabral by na úplně jiné vážnosti. Spousta lidí zapomíná, že jde o olympijský sport, a to je škoda. Moc kolektivních českých sportů se nemá šanci na olympiádu dostat,“ říká trenér. I proto spojil své kroky s českým ženským hokejem David Moravec, šampion z Nagana, jenž bude mít v roli generálního manažera dohled také nad českým týmem v Lillehammeru.

Malým je ten, kdo zná jen malý cíl, říká se. Hokejistky se netají tím, že cíl mají nejvyšší. Pokora k soupeřům jde ruku v ruce se sportovními ambicemi. „Moc se o tom u nás nemluví, ale i my jako trenéři se snažíme, aby to tak holky měly v hlavě nastavené: Mají na to a jsou schopné hrát o zlatou medaili. Jedeme na olympiádu s tím, že chceme vyhrát. Kdybychom nebyli první, všichni bychom z toho byli zklamaní,“ dodává Rudolf Valla.

Autor: Martin Voltr, hokej.cz

líbil se ti článek?