YOG zahájen, českou vlajku nesla hokejistka Erbenová

YOG 2016
YOG 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Slavnostním ceremoniálem, který vyvrcholil zapálením olympijského ohně, byly v pátek večer v norském Lillehammeru zahájeny 2. Zimní Olympijské hry mládeže YOG 2016. Účastní se jich i 43 sportovců z České republiky ve věku od 15 do 18 let. Hry potrvají do neděle 21. února.

„Jsem si jistý, že účast na YOG dá sportovcům impuls do další kariéry, ať už dopadnou jakkoliv. A věřím, že pro některé z nich bude účast v Lillehammeru znamenat začátek cesty, která povede třeba už na příští OH v Koreji,“ uvedl šéf české výpravy Martin Doktor

Celkem se her účastní 1100 sportovců ze 71 zemí, soutěžit se bude o 70 sad medailí. Česká republika má zastoupení ve 12 sportovních odvětvích (biatlonu, alpském lyžování, krasobruslení, skikrosu, saních, severské kombinaci, rychlobruslení, ledním hokeji, běhu na lyžích, snowbaordingu, curling a skocích na lyžích). Účast dívčího hokejového týmu pak znamená premiéru českého ženského hokeje pod pěti kruhy.

„Nejde jen o sport, organizátoři dávají velký důraz i setkávání napříč týmy i na vzdělávání mladých sportovců, pro které je připravena řada workshopů a teambuildingových akcí,“ dodal Martin Doktor.

Čestný úkol zapálit olympijský oheň dostala norská princezna Ingrid Alexandra, které pochodeň předala fenomenální běžkyně na lyžích Marit Bjørgenová. Velkolepého zahajovacího ceremoniálu se účastnilo 800 účinkujících, vesměs dobrovolníků. Pouze 8 z nich byli profesionální herci nebo tanečníci, včetně hlavního protagonisty, 16letého Eilifa Helluma Norakera, nejpopulárnějšího norského dětského herce.

Vlajkonoškou české výpravy byla hokejistka Magdalena Erbenová. „Neuvěřitelný pocit, stát a mávat českou vlajkou před 13 tisíci lidmi. Kdyby na mě nemířila kamera, určitě bych se rozbrečela,“ popsala své pocity Erbenová, kterou už v sobotu odpoledne čeká prestižní zápas se Slovenskem.

Podle Martina Doktora také díky hokejistkám byla česká skupina nepřehlédnutelná. „Myslím, že si to naše děti skvěle užily, na ploše docela řádily. Já za vrchol považuji Marit Bjørgenovou s olympijským ohněm,“ dodal.

líbil se ti článek?