Běžkyně Havlíčková mezi staršími zazářila 8. místem

YOG 2016
YOG 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jako jedni z prvních si na II. Zimních olympijských hrách mládeže v Lillehammeru odbyli svou premiéru čeští běžci na lyžích. A hned je důvod k radosti. Teprve patnáctiletá závodnice Barbora Havlíčková skončila v cross-country crossu na krásném 8. místě. Adam Matouš do finále neprošel, v celkovém pořadí obsadil 21. příčku.

Barbora Havlíčková začala své účinkování na olympijských hrách mládeže velice dobře. V kvalifikaci dojela na osmém místě a s přehledem postoupila do dalších bojů.

Teprve patnáctiletá česká závodnice si pak výborně vedla také v boji o finále. Ve své semifinálové jízdě dojela do cíle na čtvrté příčce, a to jí nakonec stačilo k tomu, aby mezi nejlepší desítku postoupila jako lucky loser.

Ve finále pak Havlíčková vybojovala na úvod olympiády parádní osmé místo. Stupně vítězů ovládly švédské závodnice. Pro zlato si dojela Moa Lundgrenová, stříbro brala Johanna Hagstroemová a severské duo na bedně doplnila třetí Francouzka Laura Chamiot Maitralová.

„Strašně moc si toho cením. Je to určitě můj největší úspěch v dosavadní kariéře, vůbec jsem nečekala, že by se mi to takhle mohlo povést. Pořád tomu nemůžu uvěřit,“ řekla po závodě šťastná Havlíčková.

Úvodní běžeckou soutěží byl cross, který není široké veřenosti tolik známý a na Olympijských hrách mládeže se testuje. Divácky je velice atraktivní. Na trati 1,2 km jsou pro běžce přichystané různé technické výzvy. Na trať se jich vydává zpravidla 10 a postupuje se vyřazovacím způsobem. "Je to obohacení běžného sprintu. Je tam slalom do kopce, z kopce, skoky, boule, různé hrby a zajímavé zatáčky. Hodně mě to baví," usmála se Havlíčková.

"Bára je moc šikovná, o tom víme už dlouho. Je tady mezi závodnicemi nejmladší a přesto se s tím dokázala takhle dobře poprat. Je to pro ní skvělý výsledek a všechno má ještě před sebou," řekl trenér českých nadějí Jan Baranyk. "Je to pro nás velký úspěch, všichni jsme moc spokojení. Ten závod vyšel se vším všudy, lyže i servis byly perfektní," dodal.

Také druhému členovi české běžecké výpravy v Lillehammeru Adamovi Matoušovi se úvod prvního závodu povedl, z osmnáctého místa postoupil do semifinále. To pro něj však bylo konečnou stanicí. V první semifinálové jízdě skončil osmý a do finále tedy nepronikl. V celkovém pořadí mu patřila 21. příčka.

"Adam se tam dneska trochu takticky zablokoval, mohlo to pro něj dopadnout také lépe, ale i tak jsme spokojení. Čeká ho sprint klasicky, ten by mu mohl vyhovovat a tam by mohl skončit určitě lépe než dnes," vyhlížel trenér Baranyk.

líbil se ti článek?