ČR - Slovensko 2:1. Hokejistky vstoupily do turnaje vítězně.

Česká reprezentace žen zahájila II. Zimní Olympijské hry mládeže v Lillehammeru těsnou výhrou nad Slovenkami. Svěřenkyně trenéra Rudolfa Vally se dostaly do vedení již v páté minutě, ovšem soupeř rychle vyrovnal. Rozhodující trefou se tak stala ta z hole Natálie Mlýnkové v osmadvacáté minutě.

Hned v úvodních minutách se dostal český výběr do tlaku, který zužitkovala svojí trefou do černého Martina Exnerová. Neuplynulo ani devadesát sekund a bylo vyrovnáno. Z protiútoku poslala puk za záda brankářky Juřicové Patrícia Ágoštonová. V desáté minutě se Slovenkám nabídla první přesilovka, ovšem soupeř ukázal své kvality v obraně a s přehledem se ubránil. Následně se do velké šance dostala Alexandra Halounová, ovšem její střela byla nakonec zblokována.
„Někdy se přikloní štěstí, někdy ale naopak ne. Nedá se s tím nic dělat. Musíme střílet a střílet. Někdy to tam musí spadnout,“ myslí si teprve čtrnáctiletá Natálie Mlýnková.
Ve druhé třetině se obrázek hry nezměnil. Češky byly nadále aktivnější, ač i slovenský výběr se dostával do nebezpečných šancí. Ágoštonová však neuspěla z dorážky a na brankářce Juřicové pohořelo i přečíslení dva na jednoho. Až v osmadvacáté minutě se měnilo skóre. Po individuální akci poslala své barvy do vedení Natálie Mlýnková. „Celý zápas se na mě věšely jak na nějaký věšák. Pak jsem jen vyjela s pukem z rohu a snažila se jej dostat do branky. Nějak se to povedlo,“ směje se útočnice.
Ve třetí třetině nastřelila během přesilové hry tyčku Exnerová a Sandra Halounová nedokázala přetavit nebezpečnou střelu bekhendem v gól. Slovenkám docházely síly a do šancí se již prakticky nedostávaly. A to ani během přesilové hry v závěru.
Stav 2:1 tak vydržel i po 45 minutách hry a Česká republika slaví první vítězství v Norsku. „Je to pro nás výborný vstup do turnaje. To, že jsme vyhrály první zápas, nám pomůže na psychiku. Začneme si věřit,“ prozradila Mlýnková.
„Měli jsme spoustu šancí, ale nedali jsme branky,“ naráží trenér Rudolf Valla na konečný poměr střel 34:14. „Slovenky hrály takový zarputilý zodpovědný hokej. Podaly výborný výkon a nám se těžce prosazovalo. Zaslouženě jsme ale vyhráli.“
Již v neděli od 17:00 hodin se Češky střetnou s domácími Norkami.

Lukáš Caha, www.hokej.cz

video / foto dne

pic02

Flash news

České hokejistky získaly stříbrné medaile

Hokejistky získaly v posledním dnu olympijských her pro českou výpravu stříbrné medaile. Ve finále nestačily na Švédky poměrem 1:3. Jedinou trefu našeho celku obstarala Laura Lerchová.

Češi mají druhou stříbrnou medaili

Čeští krasobruslaři Martin Bidař a Anna Dušková společně se závodníky z Francouzska, jedním z Ukrajiny a krasobruslařkou z Lotyšska vybojovali v disciplíně smíšených NOC týmů - dvojic stříbrnou medaili.

Social hub

@olympijskytym

Už za DESET! Odpočítejte s námi poslední dny do startu 24. zimních olympijských her. #zoh2022 ❄️ Na který sport se nejvíc těšíte? #olympijskytym t.co/42OPYpCfRp

@olympijskytym

Soči 2014 ➡️ Pchjongčchang 2018 Peking 2022 ... znovu v olympijském! #zoh2022 #olympijskytym @Czech_Biathlon ❤️ #jersey t.co/WUwsekds0v

@olympijskytym

Nejmladší! Patnáctiletá skokanka na lyžích Anežka Indráčková bude benjamínek české výpravy na zimní olympijské hry. t.co/eeoHZt70Ob