Jediná minuta rozhodla. Češky zdolaly na olympiádě i Norsko

YOG 2016
YOG 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Česká reprezentace žen nezaváhala ani ve druhém zápase na olympijském turnaji mládeže v Lillehammeru a porazila domácí Norsko 3:0. Všechny tři góly zařídily Češky během necelé minuty. V pondělí si svěřenkyně trenéra Vally odpočinou a v úterý vyzvou silné Švédsko.

První minuty utkání se nesly ve vyrovnaném duchu. Češkám se nabídly hned čtyři přesilové hry, ale ani jednu nedokázaly zužitkovat. Do velké šance se dostala Machalová, když se snažila dorazit střelu Erbenové od modré čáry, ale brankářka Isdahlová stála včas na svém místě.

Kotouč mohl za Norku propadnout i ve dvanácté minutě, když kolem ní nebezpečně poskakoval. Nakonec však skončil pouze na brankové síti. Úspěšnější nebyly v této dvacetiminutovce ani domácí Norky a týmy tak odešly do kabin za bezbrankového stavu.

Ve druhém dějství se obrázek hry změnil. Češky ožily a čím dál více se tlačily před Isdahlovou. Kýženého ovoce dosáhly v sedmnácté minutě. Nejprve se trefila do černého Laura Lerchová a o pár vteřin později zvýšila na 2:0 Veronika Lorencová. „Hodně jsme kombinovaly ve třetině. Po střele se to zahustilo před brankou a já tam zůstala volná, takže jsem se trefila brankářce přímo mezi nohy,“ popisuje akci šestnáctiletá střelkyně.

To však nebylo vše. Třetí hřebíček do rakve zatloukla Norkám Magdalena Erbenová. Její střelu si srazily domácí hráčky za brankovou čáru samy. Norská trenérka reagovala oddechovým časem a hra se následně uklidnila. „Už po prvním gólu jsme měly radost. Začaly jsme více bruslit a hnaly jsme se před branku. Ty dva další góly tam pak už napadaly samy,“ usmívala se Laura Lerchová.

V osmadvacáté minutě mohla snížit unikající Sirumová, ale na poslední chvíli ji zastavila dojíždějící česká obránkyně. Na druhé straně se neprosadila z bezprostřední blízkosti Machalová.

Do třetí třetiny vstoupil výběr trenéra Rudolfa Vally vlažně. Norky si vytvořily několik slibných šancí, avšak recept na brankářku Bláhovou recept nenašly. „Možná už nám i trochu docházely síly. Trenér nás upozorňoval, že musíme výkon zlepšit. Sice jsme už nepotřebovaly dát gól, ale neměly jsme to takto vypustit,“ upozorňuje Lerchová.

Alexandra Halounová mohla ještě zvýšit, ale z prostoru mezi kruhy zamířila pouze do Isdahlové. Český tým si již pohodové vedení pohlídal a slaví tak další vítězství na turnaji. V pondělí si odpočine a v úterý se střetne se silnými Švédkami.

„Je skvělé, že se holky po té první třetině, která nebyla střelecky zrovna plodná, rozjely. Daly tři rychlé branky. I pak bylo hodně šancí, ale holky si moc nerozuměly na ledě,“ hodnotí manažer týmu David Moravec. „Důležité ale je, že holky podržely gólmanku a nenechaly soupeře skórovat.“

Lukáš Caha, hokej.cz

líbil se ti článek?