Češky na Švédky nestačily a na olympiádě poprvé prohrály

YOG 2016
YOG 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Reprezentace žen utržila první prohru na olympijském turnaji. Ve třetím zápase základní skupiny na hrách v Lillehammeru nestačila na silný výběr Švédek a podlehla mu 0:2. Poslední představení základní skupiny čeká svěřenkyně trenéra Rudolfa Vally ve čtvrtek proti Švýcarkám.

Tým v červenobílé kombinaci dresů byl v první dvacetiminutovce aktivnější, ovšem ani jednu z pěti střel nedokázal přetavit v gól. Nepomohla tomu ani přesilová hra. „Náš problém je, že máme spoustu šancí, ale nedokážeme dát gól. Trefujeme první hráče,“ litovala útočnice Karolína Hornická.

Ve druhém dějství měly naopak více ze hry Švédky, které se čím dál více tlačily do branky a v pětadvacáté minutě otevřela vývoj utkání Lina Ljungblomová. Ta protlačila puk za záda Juřicové z bezprostřední blízkosti.

Seveřanky byly i nadále lepším týmem. Zvýšit mohla z úniku Lundinová a nebezpečná byla i švédská přesilovka, ale české obránkyně si tentokrát se všemi střelami věděly rady. „Byl to kvalitní zápas. Šance byly na obou stranách,“ dodává Hornická.

Češky ale zbraně nesložily a snažily se o vyrovnání. Ve dvaatřicáté minutě se do brejku dostala Lorencová, ale při střele jí puk sjel z hole a do branky nedoplachtil. Na druhé straně dorážela před Juřicovou Lundinová, ale nakonec minula.

Tři minuty před sirénou si vzal trenér Rudolf Valla oddechový čas a později to zkusily Češky i bez gólmana. Z toho ale těžil již jen soupeř. Josefin Bouvengová se trefila ze středního pásma do prázdné branky a definitivně tak pečetila výhru svých barev.

„Není důvod věšet hlavy. Švédky byly kvalitním soupeřem. Dobře jsme vstoupili do zápasu, měli jsme několik šancí v přesilovce, ale neproměnili jsme je,“ hodnotil utkání David Moravec. „Zlomilo se to ve druhé třetině, kdy jsme hráli nezodpovědně a propadali jsme ve středním i v útočném pásmu.“

Ve čtvrtek od 10:00 se český výběr střetne se Švýcarskem. „Máme tu super tým. Jsou tu ty nejlepší hráčky, které může Česká republika nabídnout. Řekneme si, co bylo špatně a s čistou hlavou půjdeme do dalšího utkání,“ dodala Hornická.

Lukáš Caha, hokej.cz

líbil se ti článek?