Češky jsou ve finále! O olympijské zlato si zahrají se Švédkami

YOG 2016
YOG 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Česká republika bude mít zastoupení ve finále hokejového turnaje na Olympijských hrách mládeže v Lillehammeru! Ženský národní tým do šestnácti let sehrál se Švýcarskem dramatické semifinále, které musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich mířily do černého jen Magdalena Erbenová s Natálií Mlýnkovou a Češky si v neděli zahrají se Švédkami o zlaté medaile.

Češkám s Kristýnou Bláhovou v bráně chyběly hned tři nemocné hokejistky, semifinálový zápas tak odehrály pouze ve dvanácti hráčkách do pole. Přesto do něj vkročily s velkým odhodláním a touhou po vítězství. Na začátku ubránily dvě oslabení a v páté minutě otevřely gólový účet. Karolína Hornická si sjela od modré blíže k brance a střelou švihem poslala puk za záda Maurerové.

Tým v bílých dresech na ledě dominoval. V první třetině nepustil soupeře k žádné střele, ale ani Češky se již nedokázaly prosadit. A to ani ve druhé periodě. Do velké šance se dostala Mlýnková, avšak její tvrdou trefu nakonec švýcarská brankářka lapila.

„Zase nás potrápila střelba. Čekaly jsme na šance a nakonec se to vyplatilo, takže jsme spokojeny,“ prozradila Laura Lerchová. „Byl to těžký zápas. Po té první třetině nám už docházely síly.“

V devětadvacáté minutě bylo vyrovnáno. Tlak před Bláhovou během přesilové hry vyústil v branku Rahel Enzlerové. Mohlo být ještě hůře, neboť i zbytek třetiny dohrávaly Češky ve čtyřech, ale soupeř už recept na českou brankářku nenašel.

Třetí patnáctiminutovku odstartovala šance dua Ryhnerová – Enzlerová, avšak Bláhová se vytáhla parádním zákrokem a změnu stavu nedovolila. Úspěšnější však nebyl ani český výběr. Neuspěly Kotounová, Erbenová ani Jandušíková a zápas tak dospěl do samostatných nájezdů.

V nich nedaly svěřenkyně Rudolfa Vally Švýcarkám šanci. Své nájezdy proměnily Magdalena Erbenová i Natálie Mlýnková. Bláhová za svá záda naopak nepropustila jediný kotouč a český ženský hokej tak slaví na své první olympiádě historický postup do finále!

„Byl to zápas hodně náročný na psychiku a na nervy. Věděli jsme, o co hrajeme, ale bylo to neustále vyrovnané,“ hodnotil utkání trenér Valla. „Na konci jsme už neměli sílu. Máme tři hráčky nemocné. O to je ale ta euforie z toho postupu větší.“

Finálové utkání odehrají Češky se Švédskem v neděli od 11:00 hodin. Oba týmy se střetly již v základní skupině a český tým prohrál 0:2. „Budeme hrát aktivní hokej a forčekovat. To je jediná zbraň na ně. Jsou silné a my je musíme ubruslit,“ prozrazuje techniku na úspěch Valla.

líbil se ti článek?